Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 14°C St 12°C Čt 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
 Výlet za sumci

 Výlet za sumci

Šestnáctého června. Datum, které pro normální lidi nic moc neznamená. Někteří slaví den otců, pro některé je to úplně běžný den. Rybáři to mají jinak.

Všichni nadšení lovci štik, sumců a candátu se na tento den připravují od prvního dne kalendářního roku. 16. června totiž začíná dravcová sezóna a my můžeme konečně po několika měsících zákazu opět dravé ryby lovit.

S rybářským kroužkem jsme jako loni vyjeli na lov sumců. Tentokrát jsme vyrazili na řeku Moravu. Výlet probíhal od pátku do neděle a zúčastnilo se ho 9 nadšených mladých rybářů.

Hned po příjezdu se kluci ubytovali v bivacích (speciální rybářské stany) a začali připravovat svoje udice. Jelikož sumec je dravá ryba, tak ideální nástrahou jsou živé nástražní ryby. Na ty bohužel rybáři do 15 let lovit nesmí, takže jsme zvolili velké rousnice.  I když bouřkové počasí je pro sumce ideální, na kempován u vody to není nic moc. Obzvlášť, když jsou hlášeny i kroupy a silný vítr. Nicméně naše nástrahy posíláme do vody a na první záběry nemusíme dlouho čekat. Během pár hodin máme na břehu několik menších sumečků. Bouřka ale začíná a raději se jdeme schovat do bivaků.

Druhý den nahazujeme hned ve 4 ráno, kdy se může začít rybařit. (od 24 do 4 ráno je lov zakázán).  Jelikož bouřka a déšť řeku zkalili a zvedla se hladina, tak ve vodě plave poměrně hodně nepořádku a rybaření je komplikovanější. Nicméně i tak se nám daří během dne chytat další malé sumečky a další říční druhy ryb jako je úhoř, podoustev, cejnek, oklej, kapr a další. Počasí je příjemné, vychutnáváme si chvíle v přírodě a svačíme dobré jídlo.

V neděli už někteří z nás ani nenahazují, protože vstávat každý den ve 4 a chodit spát po půlnoci, je opravdu náročné. Jednomu z účastníku se ještě daří chytnout poměrně již vzácnou rybu parmu obecnou. Poté již začínáme balit a odjíždíme domů.

Věřím, že výlet jsme si všichni opět užili. Většina kluků si chytla nové druhy ryb, které na rybnících, na kterých většinou chytáme ani neplavou. Cílovou rybou byl sumec. I když velikost našich ulovených sumců nebyla nic moc (největší okolo 60 cm), tak si téměř každý nějakého chytl.  A to si myslím, že je úspěch.

 

Za rybářský kroužek

Adam Janek